Mączka rybna a żywienie zwierząt hodowlanych.
W żywieniu zwierząt hodowlanych podstawowe znaczenie ma oczywiście jakość stosowanych pasz, a konkretnie bardzo ważna jest jakość i ilość białka, jakie jest w nich zawarte. Przede wszystkim jest to niezwykle istotne w hodowli o dużej intensywności, która wymaga nowoczesnych technologii żywienia, a także zbilansowanych dawek pokarmowych. Takie dawki powinny odznaczać się odpowiednią ilością składników pokarmowych, dopasowanych do danej grupy produkcyjnej zwierząt. Główny komponent białkowy stosowany w żywieniu zwierząt gospodarczych to zboża. Jednak przy żywieniu zwierząt samymi zbożami nieuchronnie narażamy je na niedobory aminokwasów, które należy dostarczać poprzez dodawanie do zbóż komponentów paszowych wysokobiałkowych – roślinnych lub zwierzęcych. Jednym z nich jest mączka rybna – jedyny produkt pochodzenia zwierzęcego, dopuszczony i przeznaczony do skarmiana dla zwierząt hodowlanych.
CO TO TAKIEGO?
Mączka rybna to produkt przerobu całych ryb lub odpadów z ich produkcji. Produkt ten podgrzewa się aż do jego rozpadu, uwalniając tym samym olej. Następnie powstały materiał dostaje się na sito, gdzie z kolei jest rozdzielany na dwie fazy: fazę stałą, która jest bogata w białko, a także fazę ciekłą – ta z kolei ponownie za pośrednictwem pras oddzielana jest od pozostałej wody i oleju.
Powstały w tym procesie surowiec jest poddawany suszeniu w wysokiej temperaturze, przez co usuwana jest znaczna część wody. Obróbka cieplna dodatkowo korzystnie wpływa na czystość mikrobiologiczną komponentu paszowego – mączki rybne zawierają przeciętnie 45 – 75% białka.
Białko, które znajduje się w mączce rybnej odznacza się bardzo dobrą strawnością wśród zwierząt poprzez bogactwo w aminokwasy egzogenne, do których zaliczyć można lizynę, metioninę, treoninę oraz tryptofan.
Właśnie dzięki zawartości tłuszczu, produkt charakteryzuje się również wysoką wartością energii metabolicznej. Mączki rybne to dobre źródło wapnia, magnezu i fosforu.
MĄCZKI RYBNE A ŻYWIENIE TRZODY CHLEWNEJ I DROBIU.
Mączki rybne są dodatkami paszowymi zalecanymi w żywieniu trzody chlewnej, jednak tylko w pierwszej fazie ich tuczu. Dzięki prawidłowo skomponowanej dawce aminokwasów egzogennych można w pełni wykorzystać potencjał zwierzęcia do dużych przyrostów mięsa przy małym jego otłuszczeniu.
Mączki rybne to również nośniki energii metabolicznej, dzięki zawartemu w nich tłuszczowi. Charakteryzuje się on intensywnym zapachem, przez co właśnie mączka jest chętnie spożywana przez zwierzęta. Jednak ze względu na jej zapach, mączkę rybną powinno się wycofać z diety trzody w drugiej fazie tuczu.
Mączka rybna, podobnie jak u trzody chlewnej, stanowi również doskonałe źródło aminokwasów egzogennych, tak niezbędnych przy odchowie młodych niosek i brojlerów.
Tłuszcz bowiem w niej zawarty jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, dzięki czemu skarmianie nią drobiu korzystnie wpływa na skład mięsa oraz jaj.
Aby jednak zapach mączki nie był wyczuwalny w jajach i mięsie, należy ściśle przestrzegać proporcji dawkowania tego dodatku paszowego.